Bij overlijden

Belastingaangifte bij overlijden

Wanneer iemand komt te overlijden in uw omgeving, dan heeft dit natuurlijk een behoorlijk impact u. Het regelen van alle zaken rondom het overlijden, neemt behoorlijk veel energie in beslag. Afhankelijk van de situatie, dient een laatste aangifte inkomstenbelasting gedaan te worden. Hier heeft de belastingdienst een zogenoemde F-biljet voor ontwikkeld. Voorheen, tot 1 januari 2010, ging deze door het leven als successie-aangifte. 

Belastinghulp bij overlijden

Het feit of de overledene een fiscaal partner en/of nabestaanden heeft, kan de zaak alleen complexer maken. Daarnaast heeft een fiscaal partner meer te regelen dan de andere nabestaanden. Er moeten overeenkomsten gesloten worden. Het is vaak een zware periode met weinig licht aan het einde van de tunnel. Omdat het een gevoelige periode is, is het fijn om het hoofdstuk in één keer goed af te sluiten. Immers wil niemand herinnerd worden aan de overledene door onverwachte complicaties.  Het is dan ook aangeraden, naast hulp van anderen, om deskundig hulp in te schakelen van een belastingadviseur om het finale fiscale hoofdstuk voor altijd te sluiten.

Belastingaangifte door fiscaal partner

Bij fiscaal partnerschap met de overledene, moet u vaak meer regelen dan overige nabestaanden. Volgens de belastingdienst, is fiscaal partnerschap een breder begrip dan ‘getrouwd zijn’ en/of ‘een geregistreerd partnerschap’ hebben. Zo kunt u onder bepaalde voorwaarden vooralsnog gezien worden als fiscaal partners, bijvoorbeeld wanneer een kind ten sprake komt of u samen eigenaar bent van een woning. Zoals eerder genoemd is het aangeraden om deskundig belastinghulp in de te schakelen, maar in het geval van bovengenoemde is het nog verstandiger. De belastingaangifte wordt hierdoor complexer en zonder fiscaal kennis en expertise kunt al snel aftrekposten en andere regelingen snel over het hoofd zien of door elkaar halen. Via belasting-aangifte.nl komt u in contact met een belastingadviseur bij u in de buurt en kunt u er zeker van zijn dat het fiscale hoofdstuk goed wordt afgesloten.

Belastingaangifte door nabestaanden

Als nabestaande heeft u minder te regelen, dan wanneer u een fiscaal partnerschap had met de overledene. Dit maakt het overigens niet meteen makkelijker. Vaak krijgt u bericht van de belastingdienst over de laatste belastingaangifte, maar dit is niet altijd het geval. Het is van belang om dit goed in de gaten te houden en in geval van een voorlopige aanslag deze zo spoedig mogelijk stop te zetten.

F-Biljet

In geval van (frequente) belastingaangifte door de overledene in de afgelopen jaren, krijgen de nabestaanden vaak automatisch een F-bilet (of F-formulier) toegestuurd. De F staat als afkorting voor Finale. Ook het F-biljet moet net als de reguliere belastingaangifte vaak vóór de gestelde deadline van 1 april binnen zijn, mits er andere voorwaarden worden gesteld door de belastingdienst.

Toeslagen

In geval van kinderopvang, kindergebonden budget, huurtoeslag en zorgtoeslag, geldt het zelfde als bovengenoemde. Het is van belang om dit goed in de gaten te houden en deze zo spoedig mogelijk stop te zetten. Ook als partner zijnde, is het belangrijk om het goed in de gaten te houden en de toeslagen eventueel te wijzigen of opnieuw aan te vragen.

Voorkom verrassingen

Belasting-aangifte.nl brengt u graag in contact met een belastingexpert op het gebied van belastingaangifte bij overlijden om verrassingen achteraf te voorkomen. Tenslotte is het verliezen van een dierbare al erg genoeg en zit niemand te wachten om geconfronteerd te worden met andere financiële naheffingen en/of fiscale problemen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neemt contact op met ons callcenter. Wij brengen u graag in contact met een belastingadviseur bij u in de buurt. U heeft geen omkijken naar het fiscale gedeelte van de overledene en u kunt er zeker van zijn dat het fiscale gedeelte in één keer goed wordt afgesloten.

“Het opnieuw beginnen na het verliezen van een dierbare is al zo moeilijk. Sluit het fiscale hoofdstuk daarom goed af en kom vandaag nog in contact met een expert. Zo wordt u achteraf niet herinnerd aan de overledene door problemen met de fiscus.”

Meer informatie?

Naam

Telefoon

Email

Plaats